Kategoriler KPSS Kitapları Yayınevleri Yazarlar Mağazalar Çok Satanlar Kampanyalar Yeni ÇıkanlarSipariş TakibiMağaza Aç
ARA

1

Serbest Cumhuriyet Fırkası Ali Fethi Okyar Ketebe Yayınları 9786058025981
Serbest Cumhuriyet Fırkası Ali Fethi Okyar Ketebe Yayınları
Mağaza: KitapSeç
92.00 TL72.00 TL

2

Serbest Cumhuriyet Fırkası Ali Fethi Okyar Ketebe Yayınları 9786058025981
Serbest Cumhuriyet Fırkası Ali Fethi Okyar Ketebe Yayınları
Mağaza: KitapSeç
92.00 TL72.00 TL
Yazar Hakkında

Ali Fethi Okyar

Devlet adamı ve Serbest Cumhuriyet Fırkası`nın kurucusu. Pirlepe`de doğdu. İyi bir öğrenim gördü. Vatan Hürriyet Cemiyeti`nde Mustafa Kemal ile beraber çalıştı. 1908 da Paris`te ateşemiliter olan Fethi Bey, Trablusgarp Savaşı çıkınca Paris`ten ayrıldı, Afrika`da yapılan savaşlara katılmak üzere Trablusgarb`a geçti. 1913`de İttihat ve Terakki Genel Merkezi`ne üye seçilmiş ve Genel Sekreter olmuştur. Aynı yılın son aylarında Sofya`ya elçi olarak tayin edildi.

İzzet Paşanın kısa süren Sadrazamlığında Dahiliye Nazırı olarak görev alan Fethi Bey, Damat Ferit Paşa tarafından tutuklandı. Bütün muhaliflerini ortadan kaldırmak isteyen Damat Ferit, Fethi Bey`i Enver, Cemal ve Talat Paşaların kaçmalarına göz yummakla suçlandırmış ve Malta`ya sürgüne göndermiştir. Ancak tutuklanan İngilizler`le değiştirilmek suretiyle 1921 yılında Malta`dan kurtarıldı. Büyük Millet Meclisi tarafından Büyük Taarruzda Dahiliye Nazırı olarak seçilen Fethi Bey, Roma, Paris ve Londra`ya giderek; Yunanlıların Anadolu`dan çekilmelerini sağlayacak bir barış için çalışmıştır. Fethi Bey bu durumu, o sırada taarruz hazırlıklarını tamamlamak üzere bulunan Mustafa Kemal`e bir telgrafla birdirdi. Daha sonra da Ankara`ya döndü. Rauf Orbay`ın Başbakanlık görevinden ayrılması üzerine Başbakan seçildi (4 Ağustos 1923).

Cumhuriyetin ilanı sırasında yaşanan kabine buhranı üzerine Başbakanlıktan ayrıldı. Mustafa Kemal`in Cumhuriyetin ilanına karar verdiği sırada, O`nun yanında bulunmuş ve Mecliste takip edilecek çalışma şeklini beraberce tespit etmişlerdir. Fethi Bey, Cumhuriyetin ilanından sonra TBMM Başkanı seçildi. Terakkiperver Fırkanın kurulmasından sonra, Başbakanlıktan ayrılan İsmet İnönü`nün yerine tekrar başbakanlığı seçilen Fethi Okyar, Şubat 1925`te başlayan Şeyh Sait İsyanı sırasında Başbakanlıktan ayrıldı.

Büyükelçi olarak çalıştığı Paris`ten, 1930 yılında dinlenmek için yurda gelen Fethi Okyar`a Mustafa Kemal tarafından yeni bir parti kurması teklifi yapılması üzerine, Serbest Cumhuriyet Fırkası`nı kurdu. Fakat bu parti kapatıldı. Mustafa Kemal`in ölümünden sonra da çalışmalarına devam eden Fethi Okyar, 12 Mart 1941`de Adliye Vekaleti görevinden ayrılmış ve birkaç yıl sonra 7 Mayıs 1943`de ölmüştür.
Sonuçları Filtrele
Kategoriler A-Z Ürün Saysı
BAŞA DÖN