İslam ve Naziler Alfa Yayınları |
|||
|
|||
|
|
|||
İkinci Dünya Savaşının en can alıcı aşamasında Alman birlikleri Müslüman topraklarında Müttefiklerle karşı karşıya kaldılar. Resmi Nazi görüşü İslamın, ortak düşmanlar nedeniyle güçlü bir potansiyel dost olduğu yönündeydi: İngiliz İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Yahudiler.
David Motadel üç kıtada sürdürdüğü araştırmalarla Alman yetkililerin Üçüncü Reich`ı nasıl İslamın hamisi olarak konumlandırmaya çabaladıklarını gösteriyor. Berlin`in politikaları ve propagandası sonucunda onbinlerce Müslümanın gönüllü olarak Wehrmacht ve SS`lere katıldığı bilinen bir gerçek. Ama İslam ve Naziler, bazı Müslümanların Nazilerin gönüllü işbirlikçileri olmalarının gerekçelerini anlatırken II. Dünya Savaşının bugün bile süren etkilerini de aktarmayı ihmal etmiyor.
"David Motadel`in kitabı bilimsel kapsamlı ve zarif yazılmış. Uzun bir süre alanında başvuru kaynağı olacağı kesin."
- Saul Friedlander, Ucla
David Motadel`in kitabı Batının sömürgecilerinin cihatçı söylemi nasıl harekete geçirdiğini ve yönlendirdiğini olanca gücüyle anlatıyor. Modern İslam tarihine büyük bir katkı."
- Robert D. Crews, Stanford Üniversitesi
"Lidere boyun eğme, aileye inanç ve kutsal bir savaşa bağlılık. Nazilerin bu ortak değerleri anti-oryantalist bir söylemle paketleyerek Müslümanları nasıl kendisine müttefik kıldığı müthiş anlatılmış. İslam ve Batı tartışmalarına dev bir katkı."
- Nicholas Stargardt, Oxford Üniversitesi
"Nazi Almanya`sının İslamla bağlarının en kapsamlı dökümü olmakla kalmıyor, modern Avrupa`nın Müslüman cemaatlerle karmaşık ilişkisinin doğasına dair şaşırtıcı öngörülerde de bulunuyor."
- Cemil Aydın, North Carolina Üniversitesi