Kategoriler KPSS Kitapları Yayınevleri Yazarlar Mağazalar Çok Satanlar Kampanyalar Yeni ÇıkanlarSipariş TakibiMağaza Aç
ARA
Bu Makale Bugün 20 defa
Ziyaret Edilmiştir...

2024 TYT Nasıl Çalışılır?

2024 TYT Nasıl Çalışılır?
TYT Sınavınına Nasıl Çalışılmalı?
TYT, Temel Yeterlilik Testi olarak ülkemizde adlandırılır. 
 
Lise yi bitirmek üzere olan öğrenciler veya liseyi bitirmiş ve mezuna kalan öğrencilerin Ülkemizde istedikleri herhangi bir üniversiteye girmek için mutlaka sınava girmesi gerekir. 
 
TYT Sınavında Türkçe ve matematik derslerine ait sorular sorulmaktadır. Daha önceki senelerde ise Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerine ait sorular vardır Fakat yeni sınavda ise sadeleşerek daha kolay bir hale getirildi. TYT - Temel yeterlilik testinde ise Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve geometri soruları vardır. 
 
Eski sistemde ilk basamak sınavı mart ayında yapılırken yeni sistemde TYT Sınavı ise haziran ayında yapılmaktadır. Bu yüzden hem TYT hem de YKS konularını aynı anda çalışmanız ve çözmeniz gerekmektedir.
 
 
Yükseköğretim Kurumları Sınavı - YKS'nin 1.oturumunun adına verilen genel tabirdir. 
Sınav içerisindeki konular mantıksal ve akıcı düşünme, akıl ve fikir yürütme, soruları ve konuları akılcı bir şekikde değerlendirme ve düşünme odaklı soruları ve problemleri çözerek kişisel yeteneklerini ve becerilerinizi ölçmek üzerine cevaplanması gereken sorular bulunan TYT, AYT'ye girmek isteyen tüm öğrencilerin ve sınava girecek olan kişilerin mutlaka zorunlu olarak kendilerini test ettiği büyük bir sınavdır. 
 
TYT'ye giren tüm öğrenciler ve mezuna kalanlar lise müfredatı konularından sorumlu olacaklar. 
 
Toplamda 135 dakikadan oluşan sınavda tüm sınava giren kişilere 40 Türkçe Sorusu, 20 Sosyal Bilimler Sorusu, 40 Temel Matematik Sorusu, 20 Fen Bilimleri dersinden sorular çıkmaktadır Toplamda ise 120 
soru sorulmaktadır. 
 
 
Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) tarihinde itibaren 2 Yıllık Ön Lisans ve 4 Yıllık Lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması bu sene özel bir kararla kaldırılmıştır. Yani bu yıl öğrencilerin ve sınava girecek adayların, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını alması gerekmeyecek.
 
TYT, üniversite sınav sonucunun %40 oranında bir etki yapmaktadır. Üniversiteye giriş yapmak isteyen öğrenciler için çok önemli sınavlardan biridir. 
TYT'ye çalışma metodlarınızı kendi yetenek, beceri ve bilgi birikimine bağlı olarak kendinizin belirlemesi gerekmektedir. Fakat tüm öğrencilerin farklı çalışma metodlarına rağmen tüm adayların belli başıl bugüne kadar yapılan bir çok çalışma metodları ve yöntemleri mevcuttur.
 
 
Kendinize Özel Bir Çalışma Planı Hazırlayın!
Yüm Sınava girecek adayların bilmesi gereken bazı konular mevcuttur. YKS TYT - AYT sınavlarında çok zeki olan kişlerin değil, Sistemli ve planlı çalışan kişilerin başarılı olduğu bir sınavdır.
 
TYT ve AYT düzenli bir plan ve program ile çalışan kişilerin asla bıkmadan usanmadan azimle çalışan kişilerin başarılı olduğu bir sınavdır. 
 
Herkes aynı kaybaklardan sınava çalışmaya başlar fakat bugüne kadar görülenler ise sadece sistemi bir şekilde çalışanlar sınavı kazanır 
 
Sınavda Başarılı olmak ve Sınavda iyi bir sonuç elde etmek için günü kurtaran bir çalışma metodu değil 1 Aylık ve 3 Aylık düzeyde çalışma planları yapmanız gerekiyor. 
 
Çalışma Planı hazırlarken Çalışacağınız günün en değerli olan saatlerinde, yani 8:00 - 13:00 arası anlamakta zorluk çektiğiniz konuları çalışmanızda çok ciddi faydalar göreceksiniz. 
17:00 - 20:00 saatleri arasında ise günün diğer saatlerine göre algınız biraz daha kapalı olacağınızdan iyi yaptığınız konularla ilgili sorular ve testler çözerseniz daha iyi olacaktır. 
 
Çalışma saatleri her gün kendinizi daha fazla zorlayarak sistemli bir şekilde arttırmanız gerekmektedir. Bunu günde bir iki saat değil günlük olarak 10 ile 20 dakika artırarak yapmanız sizin için çok güzel sonuçlar elde edecektir. 
 
 
Sınava Hazırlanırken ne kadar çok soru çözerseniz o kadar iyi fakat, kaliteli soruları çözmek her zaman daha iyidir. Önünüze gelen herhangi bir kaynaktan ve kitaplardan soru öğretmenlerinizin ve sizleri sınava hazırlayan danışmanlarınızı sizler için seçtiği bilgi birikiminze ve seviyenize göre olan kaliteli yayınevlerinin kitaplarını alarak çözmeniz sizin için çok daha faydalıdır. 
 
Bunun dışında yapamadığınız soruları not alarak Öğretmenlerinize sormanızda fayda vardır. Sitemizde YKS Kitapları, TYT - AYT kategorilerine göz atarak bir çok çeşit kitapları bulabilirsiniz.
 
 
 
TYT 'ye Çalışırken Hangi Konulara Dikkat Etmelisiniz?
TYT’ye (Temel Yeterlilik Testi) sınavına hazırlanırken sizler için derlediğimiz başlıkları aşağıda bulabilirsiniz. 
 
 
  1. TYT sınavına hazırlanan Adayların kaliteli içerikli kaynaklardan faydalanarak kaliteli ve bol bol soru çözmelisiniz. Kaliteli sorular çözmek istiyorsanız. Sitemizde bulunan kategorilerden çok satılanlar bölümünden buna uygun kitaplar seçebilirsiniz.
    Sınava girecek olan kişilerin TYT - AYT Konu Anlatım, TYT - AYT Testleri, TYT - AYT Deneme Kitapları kategorisinden kitapları inceleyerek ayrıca Öğretmenlirinize de danışark doğru kaynaklara ulaşabilirsiniz.
    Her zaman kaliteli soru çözümü her zaman sizi sınavın sonucunda yüksek ve başaralı sonuçlar almanızda etkin bir rol üstlenmektedir.
    TYT Sınav tarihine ortalama 2-3 ay kadar bir zaman kaldığında elinizdeki denemeleri bitirmeye çalışın ayrıca yeni kaynaklar alarak eskisinden daha fazla sayıda deneme çözmek başarınızı arttıracaktır. 
     
  2. TYT sınavına hazırlanan Adayların Paragraf ve problem TYT’nin en önemli bölümlerinden biridir. Her gün mutlaka 20 taneden az olmamak şartıyla Paragraf soruları çözülmesi gerekmektedir.
    Paragraflar devamlı pratik yapman gereken konulardan biridir. Çünkü çözmeye ara verdiğin zaman netlerin hemen düşmeye başlayacaktır. Netlerini Eski haline getirmek ise uzun bir zaman çalışman gerekebilir. Bu yüzden Paragraf ikisinden de her gün bir miktar çözmek gerekir.
     
  3. TYT sınavına hazırlanan bir çok adayın her zaman sınavı kendilerine bahane ederek kitap okumayı bırakabiliyorlar. Bunu yapmak çok yanlıştır.
    Türkçe dersinden çıkacak sorularının hemen hemen hepsi paragraf sorularıdır ve bu paragraf sorularını çözmek için sadece deneme ve soru çözmek sizlere yetmeyecektir. Boş Zamanlarınızda mutlaka Bol Bol kitap okumanız gereklidir. Böyleye Paragraf sorularında anlama kabiliyeti ve sooruyu iyi kavrayarak doğru cevaplar vermiş olacaksınız.
     
  4. TYT sınavına hazırlanan adayların sınav da yaşayacağı sınav da karşılaştığı stres ve sınav başarı kaygısı ile tek başına fert olarak mücadele etmeleri gerekir.
    Eğer tek başına mücadele edemediği anlar olursa bu zamanlarda sınava girecek öğrencilerin ve adayların ailesinden, öğretmenlerinden ya da profesyonel danışmanlık veren kişi ve kurumlardan mutlaka destek almaları gerekir. 
     
  5. TYT sınavına hazırlanan adayların gereksiz derslere çok önem vermemesi gerekmektedir. Tüm Adaylar, biliyoruz ki TYT Sınavının en önemli iki dersi vardır. Bunlar Matematik ve Türkçe dersidir. 
    Siz bu derslere çok daha fazla önem vermelisiniz. Eğer bu derslere önem vermeyip, Sosyal veya Fen Bilimleri derslerindeki konulara gerekenden fazla önem verirseniz katsayı ağırlığı fazla olan derslerde, Matematik ve Türkçe derslerinde çok zorlanırsınız.
    Ayrıca bu derslerde Net ve Doğru sayınız ne kadar fazla olursa istediğiniz bölüme girme şansınız daha çok artacaktır. 
     
  6. TYT sınavına hazırlanan adayların sınavda daha çok başarılı olmak için planlı bir şekilde uyku planlaması yapması gerekmektedir. Her gün kaç saat uyumalı ve hangi saatlerde yatmalı, hangi saatlerde kalklmalı gibi bir plan yapmanız gerekecektir.
    Planlı bir şekilde çalışıp ve Sağlıklı bir uyku düzenine sahip adayların ders çalışırken daha verimli ve sınavlarda rakiplerinden daha çok başarılı oldukları görülmüştür.
     
  7. TYT sınavına hazırlanan adaylar için her çözeceği soru çok önemlidir. bundan önceki senelerde TYT sınavında Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi çıktığı için (160 soru) soruların değeri çok daha azdı.
    Sayısal öğrencileri için Sosyal bilgiler soruları Eşit Ağırlık ve SÖZ öğrencileri için ise Fen Bilgisi sorularının soru değerleri diğerlerine göre çok azdı.

    Ancak yeni sistemde 40 Matematik Sorusu, 40 Türkçe Sorusu, 20 Sosyal Bilimler Sorusu ve 20 Fen Bilimleri sorusu sorulacaktır. Soru sayısı geçen senelere göre daha az ve 1 milyonun üzerinde aday sınava girecektir.
    Bu yüzden 1 soruyu doğru yapmayı geçelim 1 yanlış yapmamak bile sıralamanızı binlerce kişinin önüne geçirerek sizleri daha yukarı sıralara taşıyacaktır. 
     
  8. TYT sınavına hazırlanan adayların spor ve yürüyüş yapması ve fiziksel etkinliklerle kendilerini psikolojik olarak rahatlatması çok önemlidir. Uzun süre spor ve yürüyüş yapmamak hareketsiz kalmak sizleri ilerde çeşitli sağlık yol açacaktır. Ayrıca spor ve yürüyüş yapmak sizleri hem de Psikolojik olarak rahatlatacak ve çalışırken konsantrasyon düzeyinizi en yukarıya çıkaracaktır. Spor ve Yürüyüş yapan öğrencilerin stres seviyesi azalmakta, ayrıca Mutluluk Hormonu bedeninizde artarak ve kendilerini daha rahatlamış bir şekilde hissetmektedir.
     
  9. TYT sınavına hazırlanan adayların yapamadığı soruları mutlaka öğrenmesi gerekir. Tabiri caizse Çürük Elma bırakmamak lazımdır. Bir çok adayın yaptığı hatalardan biri de yapamadığı soruları not etmeyip bunlara fazla önem vermemesidir.
    Sınada başarıya ulaşan kişiler ise mutlaka yapamadığı soruları bir çalışma defterine kaydedip daha sonra dan danışmanlık hizmeti aldığınız öğretmenlerinden doğru cevapları öğrendikten sonra yanına yazarak bu şekilde çalışmalarıdır.
    Bu defter sizin sorular Çürük Elma, Eksik Sorular defteriniz olsun ve nereye giderseniz gidin mutlaka yanınızdan ayırmayın.

    İlk fırsatta bu soruların cevaplarını mutlaka öğremtmenlerinize sorunuz. Belli bir zamandan sonra bu soruların artık size zor gelmediğini göreceksiniz ve zaman kaybetmeden doğru bir şekilde yaptığınızı fark edeceksiniz.
    Mutlaka Bol bol deneme çözün ve Denemelerde hata yaptığınız soruların üzerine giderek doğru bir şekilde yapmaya çalışınız.
     
  10. TYT sınavına hazırlanan adayların Her zaman Pozitif Olması gerekir. Üniversite Giriş Sınavına hazırlanmanın en önemli noktalarından biri de her zaman olumlu düşünmek ve olumlu olmaktır. 
    Bu sınavın aynı zamanda moralinizin ve psikolojik durumunuzunda çok iyi olması gerektiğini de unutmayın. Asla ümitsizliğe kendinizi bırakmayın.

    Kazanacağınızı Bölümü iyi bir şekilde belirleyin ve iyi bir çalışmayla hedefinize ne olursa olsun sınavı kazanıp ulaşacağınızı bilmeniz gerekmektedir. 
    Sınava hazırlanma süresince sizi olumsuz yönde etki yapacak arkadaşlarınızdan ya da fikirlerden mutlaka uzak durmaya çalışın. Hiçbir şeyin sizin geleceğinizden daha önemli olmadığını unutmayın ve kendinizi devamlı olarak motive ediniz.
     
  11. TYT sınavına hazırlanan adayların belli bir zaman diliminde mutlaka sınav stresinden sizi uzak tutacak hobilerle uğraşmanız faydalı olacaktır.
    Ayrıca başarılı bir denemenin ve hazırlık sınavının ardından kendinize ufak tefek sımartmalar ve ödüllendirmeleri size çok faydalı olur.
    Sınavda çıkacak konulardan birini veya bir kaçını çalıştıktan veya konu ile alakalı bol miktarda soru çözdükten sona keyif aldığı bir hobi ile uğraşması, kendini mutlu hissedeceği bir şeyler yapması her zaman sizi motive decektir.
     
  12. TYT sınavına hazırlanan adayların Öncelikle her ağızdan çıkacak tavsiyelere ve konuşmalara çok fazla takılmayın .
    Önünüze gelen kişilerin sözlerini ve tavsiyelerini dinlemeyin. Şunu unutmayınız ki kendinizi siz herkesten daha iyi tanıyorsunuz ve karakterinize ce çalışma biçiminize uymayan, size zararı olacak tavsiyelere uymamanız gerekir.
    Tabiri Caizse "Ağzı olan Konuşur"  deyimini unutmayınız. Siz daha iyi bilirsiniz etrafınızdaki yapılan o konuşmalardan sadece size yararı olacakları seçmeniz gerekir.

    Aklınıza yatan ve sizi başarıya taşıyacak tavsiyeleri hemen uygulamaya başlayın.
    Sınava hazırlanırken her gün yaptığınız davranışlar alışkanlıklarınız haline gelmektedir.
     
  13. TYT sınavına hazırlanan adayların bunun yalnızca bir sınav olduğunu asla unutmayın. Bu sınav sizin akıl ve zeka seviyenizi veya yeteneklerinizi yansıtan bir sınav değildir.
    Sadece kısa bir zamanda, bilginizi ve test yeteneğinizi ölçmek için yapılmaktadır.

    Tüm adayların çalışma biçimi birbirinden çok farklıdır. Kimi aday okuyarak, kimi aday yazarak, bir diğer adayda sessiz bir çalışma ortamında tek başına kalarak daha iyi bir şekilde ders çalışmaktadır.
    Sınava hazırlanan her aday kendi ders çalışma metodunu kendisi belirlemeli ve en çok hangi çalışma metodundan fayda sağlıyorsa o şekilde çalışması gerekemektedir. 
 
YKS TYT AYT Konularına bakmadan evvel gelin hep beraber sınavda hangi sorular soruluyor onlara bir göz atalım. Öncelikle TYT sınavında; 
  • 40 adet Temel Matematik Dersi Sorusu,
  • 40 adet Temel Türkçe Dersi Sorusu,
  • 7 adet Fizik Dersi Sorusu,
  • 7 adet Kimya Dersi Sorusu,
  • 6 adet Biyoloji Dersi Sorusu,
  • 5 adet Din Kültürü Dersi Sorusu,
  • 5 adet Felsefe Dersi Sorusu,
  • 5 adet Tarih Dersi Sorusu,

5 adet Coğrafya Dersi Sorusu,

olmak üzere toplamda 120 adet soru sorulacaktır. Bu sınavda genelde 9 ve 10. sınıf konuları ile karşılaşıyoruz.

TYT sınavına girdikten sonra ise alan sınavları yani AYT ve YDT sınavları ile karşılaşıyoruz.
AYT sınavı ise TYT sınavına girdikten 24 saat sonra sonra yapılmaktadır.
 
AYT’de 40 Matematik Dersi Sorusu, 40 Fen Bilimleri Dersi Sorusu, 40 Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler 1 ve 40 Sosyal Bilimleri 2 testi karşımıza çıkar.

YDT sınavında ise 80 yabancı dil sorusu ile karşılaşıyoruz.

 
 
 

2024 TYT Nasıl Çalışılır? ile İlgili Kitap Tavsiyeleri

TYT Konu Anlatım Kitapları TYT Soru Bankaları TYT Denemeler TYT Yaprak Testler TYT Çıkmış Sorular TYT Cep Kitapları
BAŞA DÖN